Z bytu se line nepříjemný zápach a sousedé volají policii. Ta najde na podlaze ležet bezvládné tělo, které toho jeví hodně… jen ne známky života. Přivolaný detektiv není žádný Sherlock Holmes, ale jste to vy. Jak k řešení případu přistoupíte a jakou kartu využijete jako první?

Zaostřeno na zločin je karetní hrou, která vznikla díky šikovným prstům a hlavičkám ze společnosti Aurora. O českou distribuci se starají dobře známí ADC Blackfire. Vžít se do role detektiva a řešit tak sofistikovaný případ můžete sami, nebo s partou až šesti přátel. Hra není kompetitivní a vaši kumpáni vedle vás na gauči vám mají v řešení případů pomáhat, nikterak házet klacky (či falešné stopy) pod nohy.

K dispozici nám byly dva díly této hry, Jeho poslední karta a Posel špatných zpráv. Oba příběhy pocházejí z pera Stéphana Anquetila, který ve svém oboru není žádným zelenáčem a tento styl her mu není cizí. Ba naopak, s různými detektivkami a únikovkami má bohaté zkušenost. To lze poznat i na obou příbězích, které se jeví velmi promyšleně a interakce hráčů s kartami při řešení případu působí sofistikovaně až téměř uvěřitelně.

Balení není nikterak objemné a vejde se vám báglu standardní velikosti i do kapsy zimní bundy. Ještě aby ne, tvůrci hru vměstnali do balíčku o 55ti kartách. K nim přibalili návod a nacpali do krabičky. každý z příběhů nemá hráčům zabrat déle, jak jednu hodinu. Je to ovšem čistý odhad a herní doba je taktéž závislá na množství vína v blízkém okolí. Moc bych to ale s kouzelnými lektvary nepřeháněl. S nečistou hlavou by vám mohla uniknout zápletka, která je v obou případech velmi silnou stránkou celé hry. Posel špatných zpráv je zasazen do promrzlé Paříže, kde lidé kromě pojídání bagetek oslavují i rok 2018. V jedné z kancelářských budov je nalezeno tělo mladé ženy, která očividně byla ve špatnou chvíli na ne úplně ideálním místě. Abyste celé patálii přišli na kloub, budete se muset vkrást i do soukromého života objevené nebožačky. Odhalit identitu bytosti, která ji sprovodila ze světa si tak vybere veškerou vaši pozornost.

Přečti si  Bethesda zdánlivě připravuje dva neohlášené Fallout projekty

Druhý příběh, Jeho poslední karta, nás na časové ose vrátí o něco více do minulosti. Dinosaury ale nečekejte a připravte se na potemnělý Brooklyn, kde se právě píše rok 1980. Obětí je muž, jenž byl nalezen na gauči v jakési polorozpadlé tak tak stojící budově. Dle stavu těla je jasné, že se jedná o vraždu. Jakmile si rozložíte herní plochu, složenou z devíti karet, roztočí se s vámi kolotoč událostí, které vás pevně chytne a pustí vás až v momentě, kdy všemu přijdete na kloub. Ani jeden z příběhů nepostrádá na tempu a nechybí ani „klasické“ zvraty.

Po rozbalení balíčku a dostatečném očichání nového materiálu jsem se zaradoval. Pravidla hry v podobě nanoknížečky a balíček karet mě ujistil v tom, že pochopit hru (popřípadě ji vysvětlit někomu dalšímu) nebude žádný problém. Ačkoliv se jisto jistě nejedná o nejkomplikovanější hru, tak vězte, že přečtení a obeznámení se s pravidly je nezbytné k pochopení systému a všech herních mechanik. Jak probíhá vyšetřování, jak se skládají scény, jak naložit se stopami a vodítky a jak pod váhou důkazů usvědčit viníka?

Přečti si  Senua's Saga: Hellblade 2 se ukázalo na novém nádherném snímku obrazovky

Ačkoliv mě má životní cesta táhne spíše k digitálním hrám, tak i zde musím pochválit design a především ilustraci celé hry. Obrázky zde pomáhají navodit správnou atmosféru, které následně sekunduje česká lokalizace hry. Ta logicky otevírá dveře většímu počtu rádoby detektivů.

Zaostřeno na zločin mě nikterak nepřekvapilo. I přesto, že mám v prstech raději gamepad, měl jsem od této detektivky vysoká očekávání. Tvůrci doručili dospělý příběh, dostatečnou obtížnost a vše zkombinovali do formy, kterou prostě musíte vyzkoušet s přáteli nebo rodinnou. Jediné, co mě na hře mrzí, je to, že po prvním dohrání se dozvíte vše, a jen těžko si dokážu představit situaci, že bych hodil balíček karet do kapuce a vyrazil někam do do divočiny si s někým hru opětovně zahrát. To ovšem není důvod ke shazování hry. Takhle to prostě v tomto segmentu bývá a hra poskytuje svým způsobem jedinečný zážitek, za který jsem osobně více než vděčný.

Autor hry: Stéphane Anquetil

CZ distributor: ADC Blackfire Entertainment, s. r. o.

Počet hráčů: 1 – 6

Přibližná herní doba: cca 60 minut

Doporučený věk: 14+

Cena: 239,-

PŘEHLED RECENZE
Posel špatných zpráv
65 %
Jeho poslední karta
85 %
Jiří Morávek
Rádoby arogantní pseudo-hráč, který miluje svého psa a první napití z minerálky. Najdete ho na Facebooku, Twitteru, Instagramu nebo jako iiiMoryTheory na Twitchi.
deskovka-zaostreno-na-zlocin-mate-pravo-nevypovidatTvůrci doručili dospělý příběh, dostatečnou obtížnost a vše zkombinovali do formy, kterou prostě musíte vyzkoušet s přáteli nebo rodinnou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno