Rok se s rokem sešel… však už to znáte. Nebudu zde tedy vymýšlet sympatická spojení o každoročním vydávání a rovnou přeskočím na verdikt. NHL 23 je nejhorší hokejová hra, kterou jsem kdy hrál. V recenzi se podíváme proč tomu tak je.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Kde ale začít? Testování jsem věnoval přibližně 20 hodin, které mi už nikdy nikdo nevrátí. Nejvíce času jsem doslova zabil v režimu Hockey Ultimate Team, který bych s klidným svědomím označil za panoptikum zrůdností, Lidl verzi FUT a neověřitelně zanedbaný herní mód. Premisa je jasná. Stavíte si svůj hvězdný tým tak, že nakupujete hráče, plníte přehršel úkolů a skládáte tzv. sety. Než se ale můžete pustit do víru online zápasů, tak vás čekají rozřazovací zápasy.

Zde dostane od hry první masivní facku, kdy vás hra odsoudí k 5 zápasům proti totálně přeboostěným týmům, jejichž hráči jsou dohromady tak drazí, že by nám na ně nestačil snad ani rozpočet naší malinké chřadnoucí republiky. Proti Pastrňákovi, Lindrosovi, McDavidovi navíc stojíte s týmem plným stříbrných a bronzových hokejistů a hokejistek. Po skončení této nesmyslně dlouhé frustrace se můžete vrhnout na budování týmu. Hráče a další rádoby důležité předměty jako loga, dresy, bonusy pro hráče či gólové oslavy si můžete zakoupit v sekci Exchange. S ohledem na to, že stejné logo studia se při zapínání hry objeví jak u NHL, tak i u série FIFA, tak bych očekával, že tento segment bude trochu podobný, nebo přinejmenším stejně intuitivním, jako je tomu u jeho fotbalového parťáka. A zde přichází druhá facka. Nákup hráčů na tomto marketu je čirá bolest. Vaše příhozy se automaticky neaktualizují a k jejich obnovení musíte vyjet o obrazovku zpět. Často jen proto, abyste zjistili, že aukce už je dávno u konce a vy novou posilu nemáte. Ještě horší ovšem to, že hra vám ani neoznámí, že jste aukci nevyhráli, vaše příhozy prostě zmizí do vzduchoprázdna a vy se na seznam vašich failů opět musíte dostat skrze pomalá vyskakovací okénka. Kdo tohle vymyslel… A novinky? Ale kdeže! Jestli jste hrdými majiteli loňského dílu a zakoupili jste si i tuto novinku kvůli HUT, tak gratulujeme – právě jste EA Sports poslali své peníze za to, že vám resetovali progres.

Jednou z opravdových novinek je skutečnost, že do vašeho týmu nyní můžete přidávat i ženy. Leckdo by se možná zamyslel nad tím, jestli je dobrý nápad například do brány či do obrany stavět holky z kanadské reprezentace, ale s těmito výkřiky si EA Sports poradilo po svém. Hráčky dostaly extrémní boost a svými statistikami si jsou tak se svými převážně vousatými protějšky rovny. Posouzení, zda je tento způsob emancipace na místě, nechám jen a jen na vás.

Sekci o Ultimate Teamu zakončím tím, že se dle mého názoru jedná o režim, který je možná co do oblíbenosti u hráčů na špici, ale hře také nejvíce škodí. Krásně na něm vyniká i myšlenková frekvence, na kterou jsou game designeři při navrhování schématu „Jak prodat nejvíce balíčků“ naladěni.

Přečti si  Podrobné informace o hře F1 24 - aktualizovaný model pneumatik, aerodynamický model, nastavení pohonné jednotky a další informace

Vývojáři toho příliš nenatrénovali ani co se týče grafického zpracování hry. Nových animací je vskutku málo a celková prezentace je velmi podprůměrná. V tomto směru si jen postesknu nad neexistující konkurencí, která by například v podobě NHL od 2K pomohla všem. Záběry kamer na stadionu jsou stejné, taktéž fanoušci v ochozech. Když už náhodou vidíte novou animaci, tak do hry příliš nelícuje. Rozčilující se hráči odcházející na trestnou lavici se nevejdou do vrátek a pijí z neviditelné lahve (již několik let po sobě). Stejné schéma si drží i předzápasová rutina, která krom komentáře kopíruje hlavní představení obou soupeřících týmů, jejichž loga jsou z vrchu a zespod neesteticky oříznuta.

Než se tu nepřirozeně rozčílím nad samotnou hratelností, funkčností samotné hry a obecným hokejovým zážitkem, tak věnuji pár řádků nejsilnější stránce hry. To je již pravidelně soundtrack. Těch 8 lidí, kteří tento playlist tvořili, v mých očích jednoznačně převálcovali zbytek vývojářského týmu.

Základ hraní NHL je co se týče kluziště stejný, jako tomu bylo v minulých dílech již několik let. Všehovšudy je hra stejná od chvíle co někoho napadlo, že nejlepším enginem pro NHL bude jistě Forstbite a do hry se tak dostalo i ovládání Skill Stick. Vývojáři nám opět slibovali řadu novinek, které měly zážitek z hraní oživit a do našich slabostěnných žil napumpovat pořádné hektolitry adrenalinu. Pravdou je, že hra byla opravdu „obohacena“ o několik málo animací a skillů, které na virtuálním ledě doposud vidět nebyly. Narazíte na ně ale jen velmi zřídka a když se objeví, tak působí velmi nepřirozeně až komicky. Například takové střely v pádu nebo střely ze skoku, kterým EAS věnovalo samostatný trailer, jsou leckdy funkční a i já jsem z nich kolikrát dal branku, ale naprosto nekorespondují s hokejovou vizí normálního člověka a pravidelně popírají zákony fyziky a mé skromné představy o gravitaci.

Hraní na užších kluzištích je zosobněním chaosu. Nechci zde stále omílat Frostbite, ale tento engine prostě hře již dlouhé roky nesedí a stojí za 99% hloupých situací, které hráče frustrují a hru zcela degradují. Nemluvím ani o gólech z nahrávek, nepřeberného množství komických faulů nebo situacích, kdy si hráč vsítí vlastní gól tisíckrát jinak. Na mysli mám fakt, že hra je místy stále nefunkční. Hráčům se z ničeho nic zasekne puk na hokejce a vy nejste schopni jej nahrát jinam. Brankáři zamrznou v brankovišti nebo z něj rovnou odjedou do rohu kluziště. Čtveřice hráčů se k sobě přilepí a od sebe je odlepí až hvizd rozhodcovské píšťalky. A takhle bych mohl pokračovat dlouho. NHL 23 není zábavná hra a skóre svítící po konci zápasu na výsledné tabuli není vyústěním porovnání skillu obou soupeřů, ale jedná se spíše o dílo náhody a toho, kdo měl během hry více smůly.

Přečti si  "Zaměřujeme se na hledání způsobů, jak zvýšit náš výkon," říká Todd Howard

Je tohle vůbec hokej? (PS5/HUT)

Už když hra byla v předběžném přístupu a dostala se tak do rukou všemožným influencerů a nejnáruživějších hráčů, tak se začaly objevovat nepokojené ohlasy a kritika. Značná část se týkala dalšího populárního režimu, Be A Pro. Ten nedoznal doslova žádných změn. Jakože opravdu žádných. Nula. Nic. Fin. Asi to nebude úplně střela na slepo, ale stejnou situaci bych odhadoval i u dalších režimů jakými jsou World of Chel a Franchise Mode. Těmto režimům jsem se kvůli nebezpečně rychle stoupajícímu tlaku a všeobecné frustraci příliš nevěnoval ani v minulém roce a tak nemám příliš co porovnávat. Další režim, na který se tak nějak zapomnělo, jsou trojky. Zábavné 3v3, kde můžete hýbat s pravidly a hrát třeba za maskoty na zamrzlém jezeře za stodolou, je na obsah stejně chudé jako tomu bylo v loňském ročníku. I tak se ovšem jedná o to nejlepší vyžití v případě, že jste ve vaší sociální hokejové bublině 3. Na tuto pozici by se rýsoval ještě jiný kandidát, Ones, ten ale z nějakého nepochopitelného důvodů opět a zase nenabízí možnost zahrát si s kamarády online. Jako útěchu vám hra nabídne bronzovou trofej Král gauče.

NHL 23 nemohu doporučit naprosto nikomu a na dálku se omlouvám dvěma svým kamarádům, kteří si hru kvůli mě pořídili. Tato série od EA Sports potřebuje celkovou proměnu. Pro mě, jako pro hráče, který se této sérii věnuje s malými přestávkami již od roku 1998, je letošní díl také dílem nejhorším. Možná to nebylo s předchozích odstavců poznat, ale jsem ve skrze fajn týpek a optimista, a tak věřím v to, že ze dna existuje cesta jen nahoru. Všem virtuálním hokejistům bych totiž přál lepší herní zážitky a pocity radosti poté, co kamarádovi vsítíte krásný gól a on jen okázale kývá, aby vám vzdal respekt za skvělou akci. Takové momenty NHL 23 nenabízí. Snad napřesrok.

Vývojáři: EA Vancouver

Vydavatelství: EA Sports

Datum vydání: 11. září

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series

Česká lokalizace: Textová

PŘEHLED RECENZE
NHL 23
3
Jiří Morávek
Rádoby arogantní pseudo-hráč, který miluje svého psa a první napití z minerálky. Najdete ho na Facebooku, Twitteru, Instagramu nebo jako iiiMoryTheory na Twitchi.
recenze-nhl-23-tak-uz-ale-neco-piskej<font size="3">Všem virtuálním hokejistům bych totiž přál lepší herní zážitky, pocity radosti poté, co kamarádovi vsítíte krásný gól a on jen okázale kývá, aby vám vzdal respekt za skvělou akci. Takové momenty NHL 23 nenabízí. Snad napřesrok. <br/> <b> + Hudební playlist<br/> - HUT bez novinek<br/> - minimum inovací v klasických režime<br/> - gameplay trpí na stále stejné chyby<br/> - zajímavé prostřihy na hráče byly odebrány<br/> - hratelnost je často o náhodě<br/> - Frostbite stojí za řadou frustrujících situací<br/> - Absence online v režimu Ones<br/> - Zcela tragický systém aukcí v HUT<br/> - zvláštní bugy během hraní, které se opakují už léta </b> </font>

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno