Herní konzole Sony PlayStation 5 si svými výkony i nabízenými hrami jednoznačně zaslouží pozornost, avšak oproti svému konkurentovi z dílny Microsoftu trpí jedním nedostatkem.

Jsou dostupné pouze v jedné variantě s kapacitou 825 GB. Může se zdát, že je to víc než dost, ale po čase vám prostě dojde. Sony však na toto myslelo už dopředu a umožňuje uživatelům zvětšit si kapacitu PS5 instalací SSD disku. A pokud ji provedete dle doporučení, nepřijdete ani o záruku. Jste šťastným majitelem PS5 a potřebujete zvětšit úložiště? Tak pojďme na to.

Rozšíření úložiště zvládnete sami

V případě, že potřebujete rozšířit úložiště na svém PlayStationu, postačí si jednoduše pořídit SSD disk, který patří do kategorie PCIe Gen 4.0 (x4) M.2 NVMe, nabídne rychlost sekvenčního čtení 5500 MB/s a více a délku do 110 mm. Výběr disku je poměrně snadný, my jsme zvolili 2TB Crucial® P5 Plus, který nabízí skvělý poměr cena/výkon a výrazně vyšší rychlosti čtení (6600 MB/s).

Dalším požadavkem pro upgrade je zajištění chlazení. Zde je nutné sledovat rozměry, které včetně SSD disku nesmí přesáhnout 110 x 25 x 11,25 milimetrů. Přesněji je zde prostor 2,5 mm pod diskem a 8 mm nad ním. V nabídce e‑shopů je takových chladičů mnoho v cenách od 120 Kč, takže si stačí vybrat dle velikosti (pro P5 Plus to bude M.2 2280), konstrukce i chladicího výkonu.

Přečti si  Bethesda zdánlivě připravuje dva neohlášené Fallout projekty

Jdeme rozebírat

Před vložením disku je nutné provést aktualizaci systému. Pokud neprovedete aktualizaci, systém se nespustí. Následně odstraňte boční kryt. To může být poměrně komplikované a vyžadovat i určitou fyzickou sílu. Zároveň je nutná opatrnost. V této fázi byste neměli potřebovat žádné nářadí, kryt lze sejmout ručně.

Nejjednodušším způsobem, jak odstranit boční kryt, je položení konzole tak, aby strana s mechanikou směřovala dolů. Zajistěte okraj PS5, přičemž táhněte horní část bílého krytu směrem k sobě. Vysuňte kryt rovně podél šasi, tedy rovnoběžně se spodní částí. Pozor, vyhněte se tomu, abyste jej zvedali, mohlo by dojít k prasknutí.

Poté si všimněte malého kovového krytu se šroubem. Odstraňte šroub a kovový kryt vyklopte a otevřete. Nyní byste měli vidět další šroubek s podložkou, která je z výroby osazena na pozici 110 mm. Konkrétně u disku P5 Plus je potřeba v souladu s jeho délkou provést změnu na 80 mm.

Přečti si  HP a Ferrari oznamují partnerství. Závodní tým formule 1 se bude nově jmenovat Scuderia Ferrari HP

Připevněte chladič k P5 Plus. Odstraňte ochrannou fólii z teplovodivé podložky tak, že ji zcela odlepíte. Přiložte lepivou stranu podložky k ploché straně chladiče. Odstraňte zbývající ochrannou fólii z druhé strany podložky.

Dále zarovnejte chladič se samotným diskem SSD a pevně jej přitlačte, aby zcela přilnul k disku. Vrchní štítek však není třeba z disku odstraňovat. Chladič můžete přiložit přímo na něj. Neodstraňujte ani spodní štítek, tím byste mohli přijít o záruku na disk.

Nakonec vložte disk přibližně pod úhlem 30 stupňů. Po úplném zasunutí jej zatlačte dolů. Výřez pro šroubek by měl být zarovnán s tímto distančním rámečkem. Přišroubujte jej, našroubujte kryt zpět a nasaďte boční kryt.

Finální fáze

Zapojte své zařízení a spusťte systém. Budete vyzváni k naformátování nové jednotky, což byste měli provést. Chcete-li používat nový disk jako primární úložiště, přejděte do „Nastavení“, dále do záložky „Nastavení úložiště“ a ručně vyberte disk jakožto nové výchozí umístění pro stahování. Nyní máte hotovo.

Pokud si nejste jisti a pomohl by vám video návod, naleznete ho včetně fotografií zde: https://www.crucial.com/articles/for-gamers/p5-plus-with-heatsink .

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno